Despre Anca Cheregi se poate spune în câteva cuvinte că este o iubitoare de frumos, indiferent de forma în care acesta se prezintă. Se consideră a beauty seeker până în măduva oaselor – uneori fotografiază, alteori face design, câteodată scrie, însă mereu este în căutarea expresiei ideale care să surprindă frumusețea lucrurilor. Acest interviu pe care l-am realizat cu Anca pune accent pe cariera ei de fotograf de fashion, deoarece este unul dintre cei mai talentați din România.

Cum a început pasiunea pentru fotografie?

Totul a început ca o joacă. Am făcut întâi poze oamenilor dragi și a început să îmi placă. Faptul că își doreau să repetăm experiența, ba mă mai recomandau și altora, a fost o încurajare pentru mine. Astfel un proiect a dus la alt proiect și până să mă dezmeticesc bine mi-am dat seama că fotografia a pus stăpânire pe mine și o pasiune s-a transformat într-o modalitate de a mă susține și un stil de viață.

Care a fost momentul în care ai decis că stilul tău de fotografie este cel fashion?

Mereu am fost fascinată de femeile frumoase – modelele mele pot să ateste că le văd ca pe niște zeițe și mă îndrăgostesc de fiecare pe rând. Inițial eram destul de interesată de fine art & portrait photography, pasiunea pentru fotografia de modă apărând puțin mai târziu, sub influența bunei mele prietene, Fica Bălăncan.

Ce alte hobby-uri mai ai?

Sunt studentă în anul 4 la Facultatea de Arhitectură și Urbanism, și până voi deveni arhitect cu acte-n regulă, pot spune că arhitectura (și facultatea, la modul general) este un hobby destul de greu și de obositor. În afară de asta, mă pasionează enorm designul grafic, designul de interior, caligrafia. Îmi place mult să călătoresc, dar ador și să mă întorc acasă, unde împreună cu logodnicul meu meșterim mereu câte o piesă de mobilier sau o decorațiune.

De unde te inspiri pentru shooting-urile tale?

La orice ședință foto, cel mai important pentru mine este modelul. Dacă mă inspiră și suntem pe același vibe, restul vine natural. Întotdeauna îmi las colaboratorii (stilistul, hair & make-up artiștii) să facă ce vor ei – după ce le explic, evident, tema și conceptul ședinței foto. Am privilegiul de a lucra cu niște oameni extrem de talentați, pe care mă pot baza întotdeauna să vină cu idei creative. Pentru conceptul inițial al unui proiect personal, întotdeauna pornesc de la ceva – o locație pe care vreau să o folosesc, un mood, un set de haine care îmi plac, după care un moodboard mă ajută să îmi pun ideile în ordine.

Care sunt cele mai importante elemente pentru o fotografie reușită?

Din punctul meu de vedere – lumina cât mai interesantă, stylingul, modelul, prelucrarea. Regulile de compoziție și limitările tehnice sunt făcute pentru a fi, uneori, încălcate.

 

Cât timp îți ia să realizezi un shooting? Care sunt pașii pe care îi urmezi?

Sunt shootinguri pe care le am în cap de câțiva ani și încă nu le-am realizat. Sunt idei care îmi vin într-o dimineață, și ziua următoare realizăm shootingul. Nu am reușit să stabilesc vreun pattern deocamdată, dar în linii mari: îmi vine o idee de shooting, căutăm o locație potrivită, stabilim un model, facem rost de haine, alegem hairstilistul și make-up artistul potriviți pentru proiect, stabilim o dată și suntem gata de acțiune.

Ai fotografi pe care îi apreciezi sau îi urmărești? Dacă da, pe cine și ce anume apreciezi la ei?

DA! Sunt cel mai mare stalker în materie de „alți fotografi”. Îmi plac enorm editorialele lui Oltin Dogaru și ale lui Tibi Clenci, pe care îi admir și apreciez extrem de mult.

Care este cea mai mare realizare a ta de până acum?

Faptul că mi-am transformat pasiunea în meserie, că nu fac parte din categoria de oameni care își urăsc job-ul, că fac ceea ce îmi place aproape în fiecare zi. Și faptul că între timp reușesc să fac facultatea de Arhitectură, să călătoresc alături de logodnicul meu și să învăț tot ce îmi doresc să învăț.

Am văzut că ai început un blog, ancacheregi.ro, poți să-mi spui mai multe detalii despre el?

Blogul a pornit ca o nevoie de a pune în mediul online amintiri, idei și senzații în afara sferei fashion. Sunt pasionată de mai mult decât doar fotografia de modă și am vrut un spațiu în care să scriu despre aceste lucruri. În plus, mă motivează să trăiesc unele experiențe dincolo de moment. Înainte să îmi lansez blogul, poate nu făceam atâtea fotografii sau nu scriam atât de detaliat despre experiențele noastre. Faptul că ceea ce scriu și postez se află în mediul online și poate fi accesat de oricine mă motivează să duc fiecare postare la bun sfârșit. E ca și cum aș ști că cineva îmi spionează jurnalul personal – tot îl scriu, dar îl fac mai digerabil și mai plăcut.

 

 

Ce planuri ai pentru anul 2017?

Să merg într-o excursie alături de mama mea. Să mănânc mai sănătos și să am mai multă grijă de mine. Să fiu o prietenă mai bună pentru oamenii frumoși din jurul meu. Să nu mai petrec nopți nedormite lucrând. Să gătesc în fiecare weekend alături de Bogdan, logodnicul meu.

Ϟ Întrebări fulger Ϟ

Revista de fashion preferată?

Beau Monde.

Cel mai frumos loc vizitat?

Un câmp de lavandă din Provence, la apus – unde am fost cerută în căsătorie.

Ce te face fericită?

Bogdan.

Cartea preferată?

Zilele astea, We need to talk about Kevin de Lionel Shriver. În orice zi, Eseu despre orbire a lui Jose Saramago.

Felul de mâncare favorit?

Paste cu trufe și sos alb.

Dacă acum ai putea să fii oriunde pentru o zi, în ce loc ai merge?

Cu mama, în Indonezia sau India.

 

 

Dacă te pasionează fotografia, fashionul și arta frumosului, trebuie să o urmărești pe Anca Cheregi, deoarece ea este o sursă de inspirație zilnică!