Povestea celui mai vizitat obiectiv turistic din România
Povestea celui mai vizitat obiectiv turistic din România
Povestea celui mai vizitat obiectiv turistic din România
Povestea celui mai vizitat obiectiv turistic din România
Povestea celui mai vizitat obiectiv turistic din România
Povestea celui mai vizitat obiectiv turistic din România
Povestea celui mai vizitat obiectiv turistic din România
Povestea celui mai vizitat obiectiv turistic din România
Povestea celui mai vizitat obiectiv turistic din România
Povestea celui mai vizitat obiectiv turistic din România

Salina Turda, situată în inima Transilvaniei, a devenit cel mai vizitat obiectiv turistic din România în 2016, potrivit unui comunicat de presă emis de conducerea salinei, cu peste 600.000 de vizitatori. Totodată Salina Turda este cea de-a doua mină de sare din Europa ca număr de vizitatori și este singurul loc subteran din lume care poate fi vizualizat cu ajutorul aplicației StreetView. De asemenea, Salina Turda s-a plasat pe locul 5 în top 10 a celor mai căutate destinații turistice pe Google Maps anul trecut.

1

Foto: Richard John Seymour

Exploatarea sării datează încă din epoca romană, însă aceasta a fost închisă și dată uitării în anul 1932. Din 1992 Salina de la Turda a fost redeschisă pentru public căpătând statutul de obiectiv turistic.

Învestiție de aproape 6 milioane de euro din bani europeni

În perioada 2008 – 2010, Salina Turda a fost reabilitată și modernizată în urma unei investiţii de aproape şase milioane de euro din fonduri europene nerambursabile din cadrul Programului Phare şi a fost inaugurată în ianuarie 2010 în prezenţa premierului de atunci, Emil Boc, şi a fostului ministru al Turismului, Elena Udrea.

2

Foto: Richard John Seymour

„Investiția finalizată în anul 2010 a transformat radical întregul obiectiv turistic cu consecința creșterii interesului față de acesta atât pe plan național, cât și international” declară directorul Salinei Turda, Simona Baciu.

În scurt timp de la finalizarea investiției, Salina Turda a devenit unul din cele mai importante obiective turistice din țară . Modernizarea a contribuit substanțial la dezvoltarea economică a regiunii. Odată cu ampla investiție din fonduri europene a crescut numărul investitorilor privaţi și a unităților de cazare, a pensiunilor și a caselor de vacanță din Turda, și s-au creat noi locuri de muncă.

3

Foto: potaissahotel.ro

Totodată „atragerea fondurilor europene a permis dezvoltarea altor activități adiacente ale societății: Ștrandul Durgau, Bazinul de înot Didactic, Complexul Balnear Potaissa (Centru Spa si Hotel Potaissa) și Centrul de informare turistică Turda” afirmă Simona Baciu.

4

Foto: salinaturda.eu

În același timp, directorul General al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, David Ciceo a declarat că odată cu modernizarea salinei a crescut și numărul turiștilor ajunși pe aeroport. „Investiția este o contribuție importantă (n.r. la numărul mare de turiști înregistrați pe aeroport), pentru că este un obiectiv important. Mă bucur că din ce în ce mai mulți vizitează Salina Turda.”

Număr record de turiști în 2016 la Salina Turda

Dacă până în 2010, 600.000 de turiști vizitaseră salina, după atragerea fondurilor europene peste 3 milioane de turiști români și străini au făcut o călătorie spre centrul Pământului.

5

Foto: Richard John Seymour

Salina Turda este şi un loc de refugiu în perioada de vară întrucât temperatura medie din interior este de 10 – 12 grade. Numărul record de vizitatori pe zi a fost înregistrat în 14 august 2015, cu 8.400 de turiști care au decis să-și petreacă timpul în minunea din subteran.

Abonament pe viață cadou pentru vizitatorul cu numărul 500.000

Pe data de 25 octombrie 2015, vizitatorul cu numărul 500.000 a avut o surpriză uriașă din partea conducerii salinei.

„Fericitul câștigător se numește Hudea Dan-Răzvan și este din localitatea Bazna. Acesta a fost premiat cu un tort și cu un abonament de două persoane la Salina Turda, valabil pe viață. A fost pentru prima dată în istoria obiectivului turistic Salina Turda când s-a atins pragul de 500.000 de vizitatori într-un an” a spus Simona Baciu.

6

Foto: Richard John Seymour

Plus de sănătate în timpul relaxării

Vizitarea salinei este benefică și pentru sănătate, în special pentru cei care suferă de afecțiuni ale căilor respiratorii.

Pe lângă vizitarea celor trei mine deschise publicului – Rudolf, Terezia şi Ghizela -, turiştii pot face o plimbare cu barca…în subteran. De asemenea vizitatorii pot juca mini-golf, bowling, tenis de masă sau pot urca în roata panoramică care se află la o înalțime de 30 de metri faţă de sol.

Potrivit conducerii salinei, un sfert din turiștii care decid să-și petreacă timpul în subteran sunt străini. Primele 3 poziții din topul țărilor din care vin turiștii este ocupat de Ungaria, Polonia și Israel.

7

Foto: Richard John Seymour

Notorietate la nivel național și internațional

Publicaţia Business Insider a declarat Salina Turda drept cel mai frumos loc subteran din lume. Mai mult decât atât, CNN a publicat un articol prin care încurajează turiștii de pretutindeni să viziteze Salina, preluând uimitoarele fotografii realizate de unul dintre cei mai renumiți fotografi din Marea Britanie, Richard John Seymour.

De-a lungul timpului Salina s-a bucurat de publicitatea făcută de mai multe celebrități națioanale și internaționale. Aici au fost filmate mai multe cadre pentru filmul american „Nameless”, dar și pentru videoclipul piesei „Din toată inima” a celor de la Voltaj. Un alt material filmat în salina e videoclipul piesei „I Like (The Trumpet) ” de DJ Sava și Raluka, precum și versiunea „HAPPY in Cluj Napoca” a celebrei melodii „Happy” a artistului american Pharrell Williams. De asemenea actorul și cântărețul Jared Leto s-a declarat impresionat de frumuseţea Salinei Turda.

Dacă v-am făcut curioşi, puteţi vizita Salina Turda în fiecare zi între orele 9 şi 16. Biletul de intrare costă 20 de lei pentru adulţi, 10 lei pentru elevi şi studenţi și 12 lei pentru pensionari. Copiii sub 3 ani beneficiază de intrare gratuită.

Mai jos puteți vedea un filmuleț de prezentare a salinei de la Turda: